هیچ کسی استرس را دوست ندارد، گرچه تمامی استرس‌ها بد نیستند. استرس خوب و مثبت، برخلاف اضطراب، ناراحتی روانی را نشان می‌دهد که برای فرد، سودمند است. افرادی که می‌آموزند با استرس به شیوه‌ای مثبت مقابله کنند، قادرند نسبت به افراد دیگر بهتر با چالش‌ها مقابله کرده و از خستگی اجتناب کنند.

استرس، یکی از قسمت‌های طبیعی زندگی است. اگر از آن فرار کنیم، نمی‌‌توانیم از آن چیزی بیاموزیم. اگر آن را بپذیریم، با تجربه‌ی آن، قدرت بیشتری نصیبمان شده و هنگام مواجهه با چالش‌های دشوارتر آینده، آماده‌تر خواهیم بود.

رهبران می‌توانند به اعضای تیمشان کمک کنند تا از خستگی اجتناب کرده و بهره‌ور باقی بمانند؛ اما برای انجام این کار، ابتدا باید عقیده‌ی خود را نسبت به چگونگی عمل استرس تغییر دهند.
 

استرس خوب و مثبت چیست؟

استرس در ارتباط با تکامل، حالتی است که بدن هنگام احساس تهدیدی قریب الوقوع به خود می‌گیرد. استرس، بخشی عظیم از پاسخ جنگ یا گریز است که افراد را ترغیب می‌کند از مشکلات فرار کنند یا با قدرت با آن‌ها مقابله کنند.

میزان کمی استرس می‌تواند فرد را ترغیب کند تا با چالش‌ها مقابله کرده و برای رسیدن به اهداف مهم، سخت‌تر کار کند. هرچند میزان زیادی استرس، انگیزه‌ی مثبت را به واکنش‌های منفی تبدیل می‌سازد. در حقیقت، استرس بیش از اندازه می‌تواند موجب بروز بیماری شده، تاثیری منفی بر روابط داشته و مانع بهره وری شود.

متاسفانه رهبران همیشه نمی‌توانند میزان استرسی را که اعضای تیمشان با آن مواجه می‌شوند، کنترل کنند. زمان بندی‌های سفت و سخت، تقاضای مشتری و ملاحظات مربوط به بودجه می‌توانند شرایط عادی را به موقعیت‌های اضطراب آور تبدیل کنند.

رهبران به جای تاثیر گذاری بر عواملی که خارج از کنترلشان هستند، باید شرایط اضطراب آور را به عنوان چالش‌هایی در نظر بگیرند که برای مواجهه با آن‌ها آماده هستند و اعضای تیمشان را برای اقدامی مشابه تشویق و ترغیب کنند.

آیا در زندگی روزانه خود ، پر از استرس هستید و به دنبال فضای آرام تری برای زندگی می گردید؟

آیا به این خاطر که پر از تنش هستید ، قدرت تمرکز خود را از دست داده اید ، همواره بی تابی می کنید ، راندمان کاری پایینی دارید، و در آخر روز از خودتان راضی نیستید؟

از احساسات تنش زا خسته شده اید و در لبه پرتگاه نابودی قرار گرفته اید؟

اگر یک یا همه این موارد را در زندگی خود تجربه می کنید، ما در این قسمت 8 نمونه از بهترین انواع راهکارهای کاهش استرس را به شما معرفی می کنیم تا با اتکا به آنها زندگی رضایتمندانه و آرامتری را دنبال کنید.



توقف کنید این مسیر خارج اصل است

1- زمان بروز یک تفکر و یا عملی که آنرا دوست نمی دارید، مچ خودتان را گرفته و به سرعت آنرا متوقف سازید. شاید در ابتدا متوجه افکار و اعمال خود نباشید، اما پس از مدتی که به آن توجه کنید به مرور زمان در می یابید که به راحتی قادرید آنها را تحت کنترل خود در آورید.

به این فکر کنید که به جای آن فکر یا عمل استرس زا چه کار دیگری می توانید انجام دهید. به این فکر کنید که چگونه می توانید واکنش های خود را کنترل کنید؛ و اگر دفعه آینده با یک چنین صحنه مشابهی مواجه شدید، چگونه عکس العمل نشان خواهید داد.

به مرور زمان که چنین روشی را پیش بگیرید ، راحت تر کنترل امور روزمره را بدست خواهید گرفت. در عین حال در زمان انجام عکس العمل های استرس زا خیلی سریع تر مچ خودتان را می گیرید و راحت تر با شرایط دشوار کنار می آیید.

به مرور زمان می توانید واکنش ها تنش زا را در ذهن خود مجسم کنید و خیلی قبل از آنکه بخواهید به آنها جامه عمل بپوشانید، جلوی وقوعشان را بگیرید.


تمرکز کنید و آرامش را به خود برگردانید

2- تمرکز خود را در تمام طول روز حفظ کنید خودتان را عادت بدهید که به ضمیر ناخودآگاه و دایره ذهنی افکارتان توجه بیشتری داشته باشید. چند مرتبه در طول روز از کاری که در حال انجام دادن آن هستید دست بکشید تا دو مرتبه حواس خود را از نو جمع کنید.

بنشینید، چشم هایتان را روی هم بگذارید ، و چند نفس عمیق و آرام بکشید، و در ذهن خود تجسم کنید که استرس و تنش در حال خروج از ذهن و بدنتان است. روی تنفس خود بیشتر دقت کنید، دم و بازدم باید به تدریج آرام تر و آهسته تر شود

فقط به نفس کشیدنتان فکر کنید. سعی کنید به هیچ چیز دیگر فکر نکرده و ذهنتان را آزاد و رها سازید. هیچ اتفاقی نمی افتد که اگر برای چند لحظه به هیچ چیز فکر نکنید!
 


سنگ بزرگ و هدف دور از دسترس، چرا ؟

3- انتظارات منطقی داشته باشید اگر برای خود استانداردهای دست نیافتنی در نظر بگیرید جز ناامیدی ، شکست و اضطراب چیز دیگری عایدتان نخواهد شد. به اموری که موجبات غم و غصه شما را فراهم می آورند ، فکر کنید.

چرا این امور باعث ایجاد ناراحتی در شما می شوند؟ از خودتان سؤال کنید که این امور چقدر اهمیت دارند که به راحتی می توانند شما را دگرگون سازند؟ ازخودتان سؤال کنید که من واقعاً کیستم که بر روی چنین مسائلی اینقدر پافشاری می کنم؟ آیا این مسائل واقعاً تا این حد ارزش دارند؟

آیا ارزش دارند که بخواهم تمام توان و انرژی خود را صرف آنها کنم؟ ببینید کدامیک از انتظاراتتان حقیقتاً مهم هستند، آنها را مد نظر قرار داده و سایر توقعات بی پایه و اساس خود را دور بریزید.

اگر انتظارات زیادی داشته باشید، فقط با این کار زندگی خود را پیچیده تر می کنید و مجبور می شوید که گاه و بی گاه عملکرد خود را به باد انتقاد گرفته و خودتان را قضاوت کنید. زندگی را ساده بگیرید و استرس را کم کنید!
 

کمک گرفتن اشکالی ندارد، مثل خوردن ته هندوانه با قاشق است

4- دستیار بگیرید این امر ، هم به مسائل شغلی و هم در مورد امور خانگی دلالت می کند. بیشتر افراد تصور می کنند که کمک گرفتن فقط در محل کار معنا پیدا می کند، اما باید بدانید که این امر در مورد مسائل شخصی نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرید. این روزها همه ما با فعالیت ها و وظایف زیادی که به عهده مان است مشغول هستیم.

اگر بخواهیم همه کارها را در زمان مقرر و به تنهایی به بهترین نحو انجام دهیم، شکی نیست که دچار استرس می شویم. به دلایل مختلف افراد تصور می کنند که همه کارها را باید خودشان به شخصه انجام دهند.

یک بار دیگر نگاه دقیق تری به موقعیت خود بیندازید. واقعاً فکر کنید؛ آن کار بخصوص چقدر اهمیت دارد که باید حتماً توسط شما و با در نظر گرفتن استانداردهای شخصیتان انجام شود؟

چرا مطمئن هستید که هیچ کس دیگری پیدا نمی شود که بتواند به شما کمک کند و کارتان را با همان کیفیت انجام دهد؟ با دید باز تری به اطراف خود نگاه کنید تا بتوانید استرس را تا حد بسیار زیادی کاهش دهید.
 


برتر بودن و حس آن از یک جا به بعد شما را با چالش مواجه می‌کندهآ

5- دیگران را به عنوان یک انسان بپذیرید اگر فکر کنید که با دیگران متفاوت بوده و از آنها جدا هستید، به طور ناخودآگاه نوعی تفکر و رفتار در خودتان به وجود می آورید که شما را از سایرین جدا می کند.

این امر سبب می شود که نوعی حس خود برتر بینی به ما دست بدهد، به مرور زمان خودخواهی در وجود ما مستولی شده و دائماً دست به قضاوت های نابجا خواهیم زد.

پس از چندی شروع می کنیم به مبارزه درونی با سایر افراد. این امر سبب ایجاد ترس، چشم و هم چشمی، و مقایسه نابجا شده و نهایتاً ما را به سمت ناامیدی و اضطراب سوق می دهد. تمرین کنید که خودتان را نیز جزئی از پیکره عظیم بشریت ببینید، نه یک فرد جدا افتاده و تنها. بیشتر به شباهت هایی که با دیگران دارید توجه کنید نه به تفاوت های قابل اغماز.

 

استرس را به قسمت‌های کوچکتری تبدیل کنید.

6- مشکلات بزرگ، موجب بروز استرس بزرگتری می‌شوند. به جای اینکه به طور مستقیم با عوامل عمده‌ی ایجاد کننده‌ی استرس مقابله کنید، آن‌ها را به اجزای کوچکتری تقسیم کنید و مسئولیت مقابله با هر کدام را به افراد مختلف بسپارید. مسئله‌ی اصلی را برای کل اعضای تیم بازگو کنید تا مفهوم تلاششان را دریابند.

این روش موجب دستیابی به دو هدف می‌شود؛ اولاً، با نشان دادن ارزش کار افراد به کل تیم، موجب افزایش تعهد و همکاری می‌شود. دوماً، استرس هر فرد را کاهش می‌دهد؛ زیرا هر فرد روی بخش معینی کار می‌کند که نسبت به مجموع تمامی قسمت‌ها، دشواری و ترسناکی کمتری دارد. مدیران می‌توانند با پیگیری مشارکت هر عضو در حل مشکل، به جای شدت مشکل، سطح استرسشان را کاهش دهند.


استرس‌های مبهم را به حقایقی مشخص تفسیر کنید.

7- اضطراب یک استرس بیهوده است. افراد در یک موقعیت استرس آور، احساس می‌کنند ابر سیاه استرس بر تمامی کارهایشان سایه افکنده است؛ مگر اینکه با پیوند زدن استرس به فعالیت‌های مشخص و قابل دسترسی، آن را از میان ببرند.

با مرتبط کردن احساس استرس به ضرب العجل‌های معین، شدت تاثیر استرس را کاهش دهید.

تحقیقی در دانشگاه راچِستر نشان می‌دهد دانش آموزانی که تصور می‌کردند استرس پیش از امتحانشان، عاملی انگیزه بخش و مثبت است، نسبت به دانش آموزانی که احساس استرسشان را مشخص نکرده بودند، عملکرد بهتری داشتند.

زمانی که افراد تیم، فعالیت مرتبط با استرس را به اتمام می‌رسانند، از احساس فشار آن رهایی یافته و در این فرایند، احساس موفقیت خواهند داشت.


 


به منظور برنامه ریزی روز خود، 15 دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید

8- برنامه ریزی روز تاثیر قابل توجهی بر تسهیل زندگی فردی دارد، 10 تا 15 دقیقه زودتر از زمان معمول خود، از خواب بیدار شوید، سپس، در مورد نحوه صرف زمان خود در طول روز، برنامه ریزی نمایید، نمناک پیشنهاد می کند تا فهرستی تهیه نموده و هر یک از موارد را پس از اتمام انجام آنها، در لیست خود خط بزنید، این امر منجر به ایجاد حس تکامل و حفظ آرامش در موقعیت های استرس زا می گردد. 

آخرین توصیه ها

فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید، تهیه نمایید

تهیه لیستی از کارهایی که باید انجام بشوند، در اولویت بندی کارهای روزمره، نقش قابل توجهی بر عهده دارد، در طول روز، پرش از کاری به کار دیگر، بدون تمرکز بر دیگری، امری معمول و آسان می باشد، این امر منجر به ایجاد استرس اضافی و دلهره در ذهن می گردد، استفاده از فهرست کارهایی که باید انجام بگیرند، منجر به کاهش استرس و حفظ آرامش ذهن می شود.


لیست کارهایی که باید انجام دهید، را کاهش دهید

فهرستی بی سر و ته از کارهایی که باید در طول روز انجام بگیرند، منجر به افزایش استرس می گردد، فهرست کارهایی که باید انجام دهید را کاهش دهید، بهتر است تا انجام برخی از کارها را به هفته های آتی، موکول نمایید، این امر به تمرکز بیشتر بر کارها کمک کرده و بدین ترتیب، مهم ترین کارهایی که در فهرست خود قرار داده اید را به بهترین نحو، انجام خواهید داد. 
 

لیستی از کارهایی که نباید انجام دهید نیز، آماده کنید

گاهی اوقات شناسایی کارهای مازاد که جزو مسئولیت های اصلی شما نمی باشند و همچنین موارد یکه سایر افراد به جای شما قادر به انجام آنها می باشند، از اهمیت بالایی برخوردار هستند، در بسیاری از موارد، افراد برای کمک به ما در انجام کارهای روزمره خویش، منتظر ارائه چنین تقاضایی می باشند.